s
wtgtobk
Φράνσις Φορντ Κόπολα (Francis Ford Coppola 7/4/1939)

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γεννήθηκε το 1939 στο Ντιτρόιτ των Η.Π.Α. αλλά μεγάλωσε στην Νεά Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν μουσικοσυνθέτης (φλαουτίστας) και η μητέρα του πρώην ηθοποιός. Όταν ήταν παιδί έπαθε πολιομυελίτιδα και την περίοδο που βρισκόταν σε καραντίνα εξαιτίας της αρρώστιας του ασχολήθηκε με το κουκλοθέατρο. Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Hofstra University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές την σκηνοθεσία στο UCLA. Το 1969 ο Φ.Φ. Κόπολα με τον Τζορτζ Λούκας ιδρύσανε την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής American Zoetrope, με έδρα της το Σαν Φραντζίσκο. Το 1972 σκηνοθετεί τον "Νονό", η πρώτη σοβαρή ταινία του Χόλιγουντ γύρω από το οργανωμένο έγκλημα και μάλιστα μέσα από την εικόνα ενός οικογενειακού δράματος, εφαλτήριο του οποίου ήταν η διαβρωτική γοητεία της εξουσίας. Η κινηματογραφική ανάπλαση του μπεστ σέλερ του Μάριο Πούζο ολοκληρώθηκε όταν ο Κόπολα σκηνοθέτησε το δεύτερο μέρος του, στον "Νονό 2", λίγα χρόνια προτού μεταφερθεί στις Φιλιππίνες για να γυρίσει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες το αντιπολεμικό αριστούργημα "Αποκάλυψη τώρα!", το πιο φιλόδοξο και πιο προσωπικό έργο της καριέρας του.


Φιλμογραφία

2007     Youth Without Youth
1997     Ο Βροχοποιός
1996     Τζακ
1992     Ο Δράκουλας
1990     Ο Νονός ΙΙΙ
1989     Ιστορίες της Νέας Υόρκης (απόσπασμα "Life without Zoe")
1988     Tucker
1987     Πέτρινοι κήποι
1986     Η Πέγκυ Σου παντρεύτηκε
1986     Captain EO
1984     The Cotton Club
1983     Ο αταίριαστος
1983     The Outsiders
1982     One from the Heart
1979     Αποκάλυψη τώρα
1974     Ο Νονός ΙΙ
1974     Η συνομιλία
1972     Ο Νονός
1969     Οι άνθρωποι της βροχής
1968     Κάτω από το ουράνιο τόξο
1966     You're a Big Boy Now
1963     Dementia 13






Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter