s
wtdftobk

Γεννήθηκε το 1938 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Υπηρέτησε στο Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό όπου ξεκίνησε να σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ για το Ναυτικό και στη συνέχεια για την ολλανδική τηλεόραση.  Το 1969 σκηνοθέτησε για την γερμανική τηλεόραση την δημοφιλή σειρά Floris. Την πρώτη του ταινία την σκηνοθέτησε το 1971. Το 1973 δημιουργεί μια από τις πιο εμπορικές ταινίες του Ολλανδικού κινηματογράφου, το "Λουλούδι της σάρκας". Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1974, ενώ το 1999 τιμήθηκε ως η καλύτερη ολλανδική κινηματογραφική ταινία του αιώνα στην χώρα. Το 1983, και αφού έχει γυρίσει την ταινία "Ο 4ος Άνθρωπος", ξεκινά την καριέρα του στις Η.Π.Α. Σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αν και απομακρύνεται από το αρχικό του στιλ, δημιουργώντας μερικές από τις πιο ακριβές παραγωγές τότε, στις οποίες κυριαρχούν η βία και τα πλούσια ειδικά εφέ. Όταν κατηγορείται για την υπερβολική βία των ταινιών του απαντά ότι το μόνο που αποτυπώνει στις ταινίες του είναι η βία της κοινωνίας.

 

Φιλμογραφία

2006     Μαύρη Λίστα
2000     Αόρατο άγγιγμα
1997     Στρατιώτες του σύμπαντος
1995     Showgirls
1992     Βασικό ένστικτο
1990     Ολική επαναφορά
1987     Ρόμποκοπ
1985     Σάρκα και αίμα
1983     Ο τέταρτος άνθρωπος
1980     Spetters
1977     Soldier of Orange
1975     Keetje Tippel
1973     Λουλούδι της σάρκας
1971     Wat zien ik
1970     De Worstelaar
1965     Het Korps Mariniers
1963     Feest
1962     De Lifters
1961     Niets bijzonders
1960     Een Hagedis teveel















Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter