s
weiutobk
Νάνι Μορέτι (Nanni Moretti 19/8/1953)
Ο Νάνι Μορέτι γεννήθηκε το 1953 στο Μπρούνικο της Ιταλίας. Ζει στη Ρώμη, όπου από παιδί ακόμη, μοίραζε το χρόνο του στα δυο μεγάλα πάθη του: το σινεμά και το water-polo (το 1970 έπαιξε στην εθνική ομάδα εφήβων και στην πρώτη κατηγορία  της χώρας του). Στα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και υπήρξε μέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Όταν τέλειωσε το σχολείο, πούλησε τη συλλογή του από γραμματόσημα για να αγοράσει μια κάμερα super8, με την οποία γύρισε αυτοσχέδια φιλμ μικρού μήκους με τους φίλους του. Για για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως βοηθός διαφόρων σκηνοθετών. Η καριέρα του ξεκινά το 1978 με την ταινία "EcceBombo", μια ταινία με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία η οποία θεωρείται ακόμα και σήμερα καλτ για πολλούς Ιταλούς.
Το 1986 ιδρύει μαζί με τον Angelo Barbagallo την εταιρία παραγωγής, Sacher Film, που οφείλει τ' όνομά της στο αγαπημένο του βιεννέζικο γλυκό. Αμέσως αγκαλιάζει πολλούς ανήσυχους δημιουργούς, όπως ο Daniele Luchetti και ο Carlo Mazzacurati. Το 1989 σκηνοθετεί την "Palombella rossa" την πιο αυτοβιογραφική, αυτοεπικριτική και αυτοπολιτική του ταινία. Η ταινία παρουσιάζεται στην εβδομάδα κριτικής της Βενετίας, αφού είχε απορριφθεί από το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Το 1991 ανοίγει σε μια λαϊκή συνοικία της Ρώμης τον κινηματογράφο Sacher, ένα διαφορετικό σινεμά που συσπειρώνει αμέσως τους πεινασμένους σινεφίλ. Δυο χρόνια μετά επιστρέφει με το "Αγαπημένο μου ημερολόγιο" και παίρνει το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες. Ενώ το 2001 κερδίζει τον χρυσό φοίνικα του φεστιβάλ των Κανών με "Το δωμάτιο του γιου μου".


Φιλμογραφία 

2007     To Each His Cinema (απόσπασμα "Diaro di uno Spettatore")
2006     Ο αλιγάτορας
2003     The Last Customer  
2001     Το Δωμάτιο του γιου μου
1998     Απρίλης
1996     Opening Day of Close-Up
1994     L' Unico paese al mondo
1993     Αγαπημένο μου ημερολόγιο
1990     La Cosa
1989     Palombella rossa  
1985     Η λειτουργία τελείωσε
1984     Μπιάνκα
1981     Χρυσά όνειρά
1978     Ecce Bombo
1976     Είμαι ένας αυτεξούσιος
1974     Come parli, frate?  
1973     La Sconfitta
1973     Paté de bourgeois  









Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter