s
weiutobk

Λαρς φον Τρίερ (Lars von Trier 30/4/1956)

Ο Λάρς φον Τρίερ γεννήθηκε στη Κοπενχάγη τον Απρίλιο του 1956. Σπούδασε κινηματογράφο στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας (στη σχολή υιοθέτησε και το "φον" του ονόματός του). Αποφοίτησε από τη σχολή το 1983. Η πτυχιακή του ταινία μικρού μήκους "Befrielsesbilleder" κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Μονάχου το 1984. Ξεκίνησε από την τηλεόραση και έγινε γνωστός σκηνοθετώντας ένα ντοκιμαντέρ, πάνω στη γοητεία που εξάσκησε ο ναζισμός στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ως νεοναζιστής.  Η ταινία που απογείωσε την καριέρα του είναι "Το στοιχείο του εγκλήματος", η οποία κέρδισε το βραβείο τεχνικής στο Φεστιβάλ των Κανών το 1984. Στο φεστιβάλ των Κανών έχει ακόμα κερδίσει το 1991 το βραβείο της επιτροπής με το "Europa", το 1996 το Μεγάλο βραβείο των σκηνοθετών με το "Δαμάζοντας τα κύματα" (Η πρώτη του ταινία από την τριλογία με θέμα το γυναικείο φύλο) και το 2000 το Χρυσό Φοίνικα με το "Χορεύοντας στο Σκοτάδι". Το 1995 μαζί με τον Τόμας Βίντερμπεργκ, με αφορμή τα 100 χρόνια του κινηματογράφου, έγραψαν μια διακήρυξη στα πεταχτά , μεταξύ σοβαρού και αστείου, μερικούς κανόνες κινηματογράφησης, τους οποίους κάπως μεγαλόσχημα ονόμασαν "Δόγμα 95" και άλλοι δέκα δανοί σκηνοθέτες δέχτηκαν να τους προσυπογράψουν.

Φιλμογραφία

2006     Το μεγάλο αφεντικό

2005     Manderlay

2003     Dogville

2000     Χορεύοντας στο Σκοτάδι

2000     D-Dag (project του Δόγματος μαζί με τους σκηνοθέτες Τόμας Βίντερμπεργκ,

                                                                      Σόρεν Κραγκ-Γιάκομπσεν και Κρίστιαν Λέβρινγκ)
1998      Οι Ηλίθιοι
1997      The Kingdom II (σε σκηνοθεσία με τον Μόρτεν Αρνφρεντ),

                                        επεισόδια 5-8 (για την τηλεόραση, αλλά και κινηματογραφική διανομή)
1996      Δαμάζοντας τα Κύματα

1994      The Kingdom (σε σκηνοθεσία με τον Μόρτεν Αρνφρεντ),

                                     επεισόδια 1 - 4 (για την τηλεόραση, αλλά και κινηματογραφική διανομή)
1991      Europa

1988      Μήδεια (τηλεόραση)
1987      Epidemic

1984      Το στοιχείο της εγκλήματος

1982      Befrielsesbilleder, Ταινία Αποφοίτησης, Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας

1981      Den Sidste Detalje, (μ. μ.) Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας
1980      Nocturne (μ. μ.) Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας

1979      Menthe – La Bienheureuse, (ερασιτεχνική, μ. μ.)

1977      Orchidegartneren (ερασιτεχνική, μι. μ.)

1971      En Blomst (Ως Λαρς Τρίερ)
1970      Hvorfor flygte fra det du ved du ikke kan flygte fra? Fordi du er en kujon (Ως Λαρς Τρίερ)
1969      En Røvsyg oplevelse, En (Ως Λαρς Τρίερ)




1969      Et Skakspil (Ως Λαρς Τρίερ)
1968      Skat Nat (Ως Λαρς Τρίερ)
1967      Turen til Squashland (Ως Λαρς Τρίερ)
Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter