s
wtdftobk

Τζιμ Τζάρμους(Jim Jarmusch 22/1/1953)

Ο Τζιμ Τζάρμους γεννιέται στο Άκρον του Οχάιο το 1953. Αρχικά γράφεται σε σχολή δημοσιογραφίας, όμως σύντομα εγκαταλείπει το Άκρον και πηγαίνει στο Columbia University για να σπουδάσει αγγλική και αμερικάνικη λογοτεχνία. Στα πλαίσια μιας διαπολιτιστικής αποστολής επισκέπτεται το Παρίσι. Εκεί μαγεύεται από το Γαλλικό Κινηματογράφο, ενώ έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ταινίες μεγάλων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Έτσι υποβάλει αίτηση για να εγγραφεί στο περίφημο κινηματογραφικό τμήμα του New York University. Όχι μόνο γίνεται δεκτός, αλλά καταφέρνει να δουλέψει δίπλα στον Νίκολας Ρέι ("Επαναστάτης Χωρίς Αιτία") και να γνωρίσει τον Βιμ Βέντερς. Η σπουδαστική του ταινία, "Διακοπές Διαρκείας" (1980), που κόστισε ελάχιστα χρήματα βρίσκει διανομή στην Ευρώπη δύο χρόνια αργότερα αποκτώντας αμέσως φανατικούς θεατές. Το 1984 σκηνοθετεί το "Πέρα από τον Παράδεισο" και κερδίζει την Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Φεστιβάλ των Κανών. Οι επόμενες του ταινίες τον καθιερώνουν ως σπουδαίο ανεξάρτητο κινηματογραφικό δημιουργό. Το ύφος του επηρεασμένο από το Underground και τη σχολή της Νέας Υόρκης, καθορίζεται από λιτά εκφραστικά μέσα και ένα ιδιόμορφο πεσιμιστικό χιούμορ. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Φιλμογραφία

2005     Τσακισμένα Λουλούδια
2003     Καφές και Τσιγάρα  

2002     Δέκα λεπτά αργότερα: Η τρομπέτα πόσπ. "Int. Trailer Night")
1999     Ghost Dog: Ο Τρόπος των Σαμουράι 
1997     Year of the Horse (ντοκ.)
1995     Ο Νεκρός  

1993     Καφές και Τσιγάρα ΙΙΙ (μ.μ)  
1991     Μια Νύχτα στον Κόσμο 
1989     Mystery Train

2003     Καφές και Τσιγάρα ΙΙ (μ.μ.)
1986     Στη παγίδα του νόμου  

1986     Καφές και Τσιγάρα (μ.μ.)  
1984     Πέρα από τον Παράδεισο

1982     Πέρα από τον Παράδεισο (μ.μ.)  
1980     Διακοπές διαρκείας



|
Ο Νεκρός         Τσακισμένα Λουλούδια

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter