s
wtdftobk

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (Rainer Werner Fassbinder 31/5/1945 – 10/6/1982)

O Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ γεννήθηκε το 1945 στο Μόναχο, ένα μόλις χρόνο μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του 3ου Ράιχ. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του μεταφράστρια. Ήταν ένα ακόμα από τα πολλά παιδιά του πολέμου, αυτά που μετεξελίχθηκαν στη μεταπολεμική γενιά της Γερμανίας και έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά σκηνοθετών που δημιούργησαν ένα κινηματογραφικό ρεύμα, γνωστό στην ιστορία ως Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος.
Η ζωή του υπήρξε ταραχώδης και αντίστοιχη μόνο με αυτή ενός ακόμα μεγάλου Ευρωπαίου σκηνοθέτη, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ορφανός, μοναχικός και αψίκορος, ο Fassbinder αντιμετώπισε τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς δαίμονες. Η συμφιλίωση με τη σεξουαλική του ταυτότητα, η μοναχική και καταπιεσμένη ζωή ενός ομοφυλόφιλου άνδρα αλλά και η ροπή προς τα ναρκωτικά αποτέλεσαν προβλήματα στη ζωή του που είχαν ωστόσο μια μοναδική κινηματογραφική μετουσίωση.
Ίσως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά (44 ταινίες μέσα σε 17 χρόνια!), καταπιάστηκε με διαφορετικά φιλμικά είδη - κωμωδία, gangster film, επιστημονική φαντασία - ενσωματώνοντας στοιχεία αμερικάνικου μελοδράματος της δεκαετίας του 50 και νεωτερικών κινηματογραφικών τεχνικών με στόχο την κοινωνική κριτική. Ασχολείται με ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο, κοινωνικά και υπαρξιακά. Οι χαρακτήρες του, περιχαρακωμένοι από τις πιέσεις της κοινωνίας, στρέφονται στην αυτοκαταστροφή και τη βία σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υπάρξουν.
Ο προβληματισμός αυτός βρήκε την ιδανική ενσάρκωση μέσα από το είδος του μελοδράματος. Κάθε ταινία του Fassbinder είναι ένα μελόδραμα, εξίσου δακρύβρεχτο με τα ανάλογα του είδους αλλά σαφώς πιο σκοτεινό και σκληρό από αυτά. Η ανθρώπινη παρακμή, ο πόνος και η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων είναι στην καρδιά του Φασμπιντερικού μελοδράματος. Οι ταινίες του κρίθηκαν, από πολλούς, απαξιωτικά, ως τίποτα περισσότερο από τυπικά μελοδράματα χολυγουντιανής προέλευσης. Κατηγορήθηκε για αντισημητισμό, αντικομμουνισμό, μισογυνισμό.
To αριστούργημα του θεωρείται από πολλούς το "Berlin Alexanderplatz" (Η διάρκεια του -16 ώρες- είναι απαγορευτική για τον κινηματογράφο). Γυρισμένο εξ ολοκλήρου με μια 16άρα κάμερα στην περίοδο 1979-1980, αποτελεί όνειρο ζωής του δημιουργού του και κορύφωση της δημιουργικής του πορείας.
Πέθανε τον Ιούνιο του 1982 από υπερβολική δόση κοκαΐνης και υπνωτικών χαπιών, δίπλα του βρέθηκε το σενάριο με θέμα την Rosa Luxembourg, το οποίο προόριζε για την Romy Schneider. Ήταν μόνο 36 ετών.

 

 

"Θέλω να κάνω χολυγουντιανές ταινίες, δηλαδή ταινίες το ίδιο όμορφες και οικουμενικές, αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο υποκριτικές όσο του Hollywood "
Rainer Werner Fassbinder





Φιλμογραφία

1982     Ο Καβγατζής 
1982     Βερόνικα Φος
1981     Λόλα
1981     Theater in Trance

1981     Λιλί Μαρλέν
1980     Berlin Alexanderplatz  
1979     Η Τρίτη Γενιά
1979     Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν  
1978     Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια   
1978     Η Γερμανία το Φθινόπωρο
1978     Απόγνωση
1976     Κινέζικη Ρουλέτα
1976     Satansbraten
1976     Το μόνο που θέλω, είναι να με αγαπάτε
1975     Η Μάνα Κιούστερς ανεβαίνει στον Ουρανό  
1975     Tο Παιχνίδι της Τύχης
1975     Wie ein Vogel auf dem Draht
1974     Μάρθα
1974     Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά 
1973     Welt am Draht
1973     Wildwechsel   
1972     Bremer Freiheit  
1972     Ο Έμπορος των Τεσσάρων Εποχών
1972     Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ
1971     Να Φοβάστε την Αγία Πουτάνα
1971     Whity
1971     Pioniere in Ingolstadt
1971     Rio das Mortes
1970     Die Niklashauser Fart
1970     Ο Αμερικανός Στρατιώτης
1970     Οι Θεοί της Πανούκλας
1970     Warum läuft Herr R. Amok?
1970     Das Kaffeehaus
1969     Ο Έλληνας Γείτονας
1969     Η Αγάπη είναι πιο Κρύα από τον Θάνατο
1969     Fernes Jamaica
1966     Το Μικρό Χάος
1966     Der Stadtstreicher

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter