s
wtdftobk

Ζαν-Πιερ Νταρντέν (Jean-Pierre Dardenne 21/4/1951)
Λικ Νταρντέν (Luc Dardenne 10/3/1954)

Oι αδερφοί Νταρντέν, βελγικής καταγωγής, δουλεύουν μαζί από το 1975. O Ζαν-Πιερ γεννηθείς το 1951 σπούδασε ηθοποιός και ο Λικ τρία χρόνια μικρότερος του σπούδασε φιλοσοφία. Το 1975, οι αδερφοί Νταρντέν ίδρυσαν την εταιρία "Derives", που έχει αναλάβει την παραγωγή σε 60 ντοκιμαντέρ, ενώ το 1978 γύρισαν το πρώτο ντοκιμαντέρ τους. Το 1987 σκηνοθέτησαν την πρώτη ταινία μυθοπλασίας "Falsch" με θέμα το ξεκλήρισμα μιας εβραϊκής οικογένειας από τους Ναζί, ενώ το 1994, ίδρυσαν την εταιρία παραγωγής "Les Films Du Fleuve".
Το 19
96 οι αδελφοί Νταρντέν έκαναν μεγάλη αίσθηση με την ταινία "Η Υπόσχεση" με θέμα την μετανάστευση στο Βέλγιο. Ακολούθησε η "Ροζέτα" που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών με την Εμιλι Ντεκέν, η οποία μάλιστα κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο ίδιο φεστιβάλ. Το 2005 με "Το Παιδί" κέρδισαν για δεύτερη φορά το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ένα επίτευγμα που μόνο οι Μπιλ Ογκουστ, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Εμίρ Κουστουρίτσα, έχουν καταφέρει (να κερδίσουν δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.)

Φιλμογραφία

2007     To Each His Cinema (απόσπασμα "Dans l'Obscurité")

2005     Το Παιδί

2002     Ο Γιος

1999     Ροζέτα

1997     Gigi, Monica... et Bianca (Ζαν-Πιερ Νταρντέν)

1996     Η Υπόσχεση

1992     Je pense à vous  

1987     Falsch 

1987     Il court... il court le monde

1983     Regard Jonathan/Jean Louvet, son oeuvre   

1982     Leçons d'une université volante   

1981     R... ne répond plus  

1980     Pour que la guerre s'achève, les murs devaient s'écrouter

1979     Lorsque le bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première fois

1979     Le Chant du rossignol

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter