s
wretobk
Αλεχάντρο Αμενάμπαρ (Alejandro Amenábar 31/3/1972)

Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, λίγο καιρό πριν το πραξικόπημα του Πινοσέτ του 1973. Η μητέρα του, που είχε ζήσει τον ισπανικό εμφύλιο, αποφάσισε την επιστροφή της οικογένειας στην Ισπανία. Ο Αμενάμπαρ μεγάλωσε στη Μαδρίτη, όπου άρχισε να σπουδάζει στο Sciences Information Faculty στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, χωρίς να γίνειποτέ καλός φοιτητής. Μετά από αναρίθμητες αποτυχίες στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να σταματήσει να σπουδάζει κινηματογράφο – που δεν τον ενδιέφερε – και να αρχίσει να κάνει κινηματογράφο – που σίγουρα τον ενδιέφερε. Από την πιο γνωστή ίσως ταινία μικρού μήκους του, "Himenoptero" (1992), στην οποία σκηνοθέτησε, έκανε παραγωγή, έπαιξε, έγραψε το σενάριο και τη μουσική, ο Αμενάμπαρ εξελίχθηκε και έκανε την πρώτη του εμπορική επιτυχία το 1996 με το "Thesis", μια ταινία που αναμφισβήτητα έδειξε ότι ένας νέος σκηνοθέτης ερχόταν στην επιφάνεια.
Αργότερα με τις ταινίες "Άνοιξε τα μάτια " (1997) και "Οι άλλοι" (2001) επιβεβαίωσε την άφιξή του στον κόσμο του κινηματογράφου. Εκτός από σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο Αμεναμπάρ συλλέγει μανιωδώς soundtracks και 'γράφει ιδιοχείρως' τις μουσικές των ταινιών του. Το πιο ωραίο απ' όλα είναι ότι δεν ξέρει καν να γράφει νότες. "Βασικά σιγοτραγουδάω ασταμάτητα, καθώς περπατάω στο δρόμο, κι έτσι επενδύω μουσικά όλη μου την ζωή!!! Χρησιμοποιώ ένα μικρό κασετοφωνάκι όπου καταγράφω μελωδίες. Η σκληρή δουλειά αρχίζει, βέβαια, μετά το τελικό μοντάζ. Ξοδεύω πάρα πολλές ώρες γιατί δεν ξέρω να γράφω μουσική. Λειτουργώ τελείως ακουστικά. Βάζω διάφορες μουσικές στον υπολογιστή μου, τις ακούω, ανακατεύω διάφορα δείγματα και ήχους, κάνοντας samples και προσπαθώντας να αναπαράγω τις μουσικές που έχω μέσα στο κεφάλι μου. Στην περίπτωση των 'Άλλων' πειραματίστηκα με διάφορους σολίστες. Πολλές ταινίες τρόμου έχουν θαυμάσια μουσική ενορχήστρωση, αλλά η μουσική τους δεν με τρομάζει. Σκέφτηκα πως ένα σόλο από τσέλο είναι ότι πρέπει. Κι επιπλέον είναι κάτι πολύ απλό". Μουσική έχει γράψει και για άλλες ταινίες με πιο γνωστή τη μουσική για το "La Lengua de las Mariposas" (1999).

 Διαφέρει από τους περισσότερους ισπανούς σκηνοθέτες στο ότι δε φοβάται να ασχοληθεί με θέματα φαντασμαγορικά, ψυχολογικά ακόμα και λίγο σουρεαλιστικά.

Φιλμογραφία
2009     Agora
2004     Η θάλασσα μέσα μου
2001     Οι άλλοι
1999     Nadie conoce a nadie
1999     La Lengua de las mariposas
1998     Allanamiento de morada
1997     Ανοιξε τα μάτια
1996     Tesis
1995     Luna  
1994     Al lado del Atlas
1992     Himenoptero (μ.μ.)





Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter