s
weiutobk
4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Κριστιάν Μουνγκίου
Παίζουν :Άναμαρία Μαρίνκα, Βλαντ Ιβάνοφ, Λάουρα Βασιλίου
Διάρκεια: 113΄
Χρυσός φοίνικας (Φεστιβάλ Καννών 2007)
Βραβείο Fipresci (Φεστιβάλ Καννών 2007)
Καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (Ευρωπαϊκα Βραβεία Κινηματογράφου 2007)


Είναι τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας του Τσαουσέσκου. Σε μία μικρή πόλη της Ρουμανίας, δύο φοιτήτριες, η Οτίλα και η Γκαμπίτα, συγκάτοικες στο πανεπιστήμιο, πρέπει να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα. Η Γκαμπίτα είναι έγκυος, οι εκτρώσεις απαγορεύονται και καμιά από τις δύο δεν έχει παρόμοια εμπειρία. Οι δύο κοπέλες, έχουν νοικιάσει ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί θα συναντήσουν κάποιον κύριο Μπέμπε....

Ρεαλιστικό δράμμα στην παράδοση του Μάικ Λι και την αδερφών Νταρντέν, με το ρυθμό και την την εσωτερική ένταση ενός θρίλερ. Αποτελεί ένα μικρό ύμνο στη φιλία και την ανθρωπιά (ενώ όλα γύρω καταρρέουν) καθώς η μια φίλη συμπαραστέκεται μέχρι τέλους στην άλλη και κάνει σιωπηλά μικρές και μεγάλες θυσίες γι’αυτή.Δείτε το trailer της ταινίας από το YouTube: 4 Mήνες, 3 Εβδομάδες και 2 μέρεςΛίγα Λόγια από το Σκηνοθέτη για την ταινία
Όταν κάνω μια ταινία, δεν σκέφτομαι ότι “κάνω τέχνη”. Επιδίωξή μου είναι να κάνω ταινίες, στη μητρική μου γλώσσα, αληθινές, οι οποίες να μην είναι προβλέψιμες, και να αρέσουν στο κοινό. Είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία της ταινίας οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Ρουμανικό σινεμά έχει έρθει στην επικαιρότητα. Σίγουρα η ταινία τους άρεσε. Όταν το 2001, μια Ρουμάνικη ταινία είχε επιλεγεί να πάει στις Κάνες, θεωρήθηκε εθνικός θρίαμβος. Την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι ρουμάνικη ταινία θα ήταν στο επίσημο διαγωνιστικό.

Τώρ
α πια η χρηματοδότηση των ταινιών είναι πιο εύκολη υπόθεση από ότι παλαιότερα. Δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες να κάνουν ταινίες. Τέλος, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι σκηνοθέτες θέλουν να έχουν τις δικές τους εταιρίες παραγωγής οπότε να είναι σίγουροι ότι όλα τα χρήματα που μαζεύουν θα πάνε στην ταινία και ότι θα έχουν απόλυτο έλεγχο της παραγωγής.

Κατά την περίοδο του Τσαουσέσκου οι Ρουμάνοι έβλεπαν την απαγόρευση των εκτρώσεων ως καταπάτηση της προσωπικής τους ελευθερίας. Θεωρούσαν ότι η πράξη της έκτρωσης ήταν μια πράξη αντικαθεστωτική. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετά εγωιστική προσέγγιση γιατί δεν βλέπεις τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Την περίοδο εκείνη όμως έτσι το έβλεπαν και κανέναν δεν τον ενδιέφεραν οι ηθικές διαστάσεις του προβλήματος. Ήταν μια εποχή που δεν είχες χρόνο να σκεφτείς τα πράγματα. Έπρεπε να επιβιώσεις.

Δεν είναι μια ηθικοπλαστική ταινία, γιατί απλώς λέω μια ιστορία, δεν θέλω να πω την άποψή μου για το θέμα. Δεν ξέρω αν θα δουν κάποιο ηθικό δίδαγμα στην ταινία, αν και θεωρώ ότι πραγματεύεται την έλλειψης προσωπικής ελευθερίας και των επιπτώσεων της. Με το που κατέρρευσε το καθεστώς του Τσαουσέσκου, είχαμε μέσα σε ένα χρόνο ένα εκατομμύριο εκτρώσεις. Οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι πλέον, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε τι είδους ελευθερία ήταν αυτή!

Motigo Webstats - Free web site statistics Personal homepage website counter